כפר קטן, בארצות רוסיה, היה נתון למתקפה של דובי בר: בחיפוש אחר אוכל, נהגו הדובים להיכנס לחצרות הבתים ולזרוע חורבן והרס, עד שבאו על סיפוקם וחיסלו כל דבר הראוי למאכל. תושבי הכפר ניסו שיטות שונות כדי לגרש את דובי הבר, אך ללא הצלחה.
פעם אחת הזדמן לכפר חכם ידוע, שנהג לשוטט ברחבי המדינה ולעזור ולייעץ בו נדרשו לעצה חכמה. מיד פנה אליו ראש הכפר, הציג בפניו את הבעיה וסיפר לו על דובי הבר, הממררים את החיים לכולם. הקשיב החכם קשב רב, ואז אמר לתושבי הכפר, כי לדעתו יש לו פתרון, אבל כולם חייבים לשתף איתו פעולה ולעשות כדבריו, גם אם יישמעו להם תמוהים.
בדרגת ייאושם הנוכחית הסכימו התושבים לעשות כל מה שיגיד להם. החכם יעץ להם לאסוף אוכל מכל בית ובית בכפר ולהניח אותו בערימה אחת גדולה בשדה ריק בפאתי הכפר. התושבים, שחשבו כי אין להם מה להפסיד וכי ככה לפחות לא יתקרבו הדובים ממש עד הבתים וישאירו אחריהם שובל של הרס, הסכימו.
באותו יום נאספה כמות מסוימת של אוכל מכל בית, ונציג התושבים הניח הכל בערימה גדולה במרכז השדה הריק. עשרות דובי בר נהרו לשדה מכל עבר. בתחילה רק הציצו אל האוכל בחשד, זה היה נראה טוב מדי מכדי להיות אמיתי אפילו בעיני הדובים… אך לאט לאט גברו עליהם רעבונם וחמדנותם והם התנפלו על האוכל וחיסלו אותו עד תומו.
גם למחרת חזרה התופעה על עצמה. התושבים שמחו מצד אחד על השקט שהשתרר בתוך הכפר, אולם מצד שני חשבו שזה מגוחך שהם צריכים להאכיל את דובי הבר במיטב האוכל של בתיהם. החכם הזכיר להם את הבטחתם לעשות כדבריו וביקש מהם להתאזר בסבלנות. דובי הבר מנו כבר כמה מאות, השמועה עשתה לה כנפיים בכל האזור, שבכפר הזה מחולקות ארוחות חינם. דובים מכל הסביבה באו להשתתף בחגיגה. מדי יום ביומו היו נוהרים בהמוניהם לשדה ונהנים מן המטעמים שהושמו שם עבורם.
כעבור מספר ימים בהם השגרה נכנסה למתכונת קבועה, אמר החכם לתושבים לתקוע ארבע יתדות בארבעת הקצוות של השדה. התושבים עשו כך והדובים לא חשו במאומה. למחרת אמר להם החכם למתוח גדר בין שתי יתדות. התושבים עשו כדבריו והדובים עדיין לא חשו בדבר.
כל שעניין אותם היה ההרגל שסיגלו לעצמם לבוא בשעת צהריים אל השדה ולמצוא שם אוכל בשפע. במהלך השבוע נמתחו עוד שתי גדרות מסביב לשדה והדובים לא הבחינו בהן כלל. הם שעטו קדימה, אל האוכל, בכוח ההרגל, דרך הפתח האחד שהיה עדיין לא מגודר.
באותו יום, כאשר כל הדובים היו עסוקים בזלילה, באו תושבי הכפר ומתחו גדר רביעית.
עתה היה כל השדה מגודר, מארבעת צדדיו, והפך למכלאה לדובים הכלואים בתוכו.
ככה השיגו תושבי הכפר שני הישגים:
גם נפטרו מצרת דובי הבר הפורעים בחצרות הבתים, וגם חסכו לעצמם את הצורך לצוד את הדובים כדי להשתמש בבשרם ובעורותיהם. הדובים נפלו לידיהם ללא כל מאמץ מיוחד והשלל חולק בין כל התושבים.
פעמים רבות אנו נתקלים במנהלים או במגייסי כספים שאינם מבינים מדוע הם אינם מצליחים במקום בו אחרים פועלים בהצלחה מירבית. מאבחון מקיף מתברר, כי הם פועלים על פי הרגלים אותם ייצרו מזמן, ואינם שמים לב כי העולם הוא דינמי ויש לצאת פעמים רבות מאיזור הנוחות (שאני מגדירה אותו בשם: אזור הנכות). ההרגל הופך להם למלכודת, ואינו מייצר הצלחה.
יש לזכור כי העיקרון על פיו פעל היועץ והעניק מחכמתו לבני הכפר, הוא שיעור גדול לכל מי שרוצה לייצר תוצאות משמעותיות בחייו האישיים והמקצועיים. קל מאד לפתח הרגלים, בעיקר כאלו שגורמים לנו לנוחות. לשבור את ההרגלים- זהו הדבר הקשה. דובי הבר נלכדו, כי פיתחו הרגל לבוא ולקבל אוכל חינם, מבלי להתאמץ כדי להשיגו. מאד נוח, לא? עד כדי כך נוח שבכלל אין חשק להעלות על הדעת שמא זו מלכודת…
בספר "כוחו של הרגל" מספר צ'ארלס דוהיג, כתב זוכה פוליצר לענייני מדע וטכנולוגיה בניו יורק טיימס, שכל הרגל ניתן לשינוי ולא משנה באיזה גיל. הוא מסביר שכל הרגל נוצר ממעגל עם שלושה מרכיבים: סימן, התנהגות ופרס. ככל שנסתובב יותר על רולטת הסימן-התנהגות-פרס, נחזק את אותו הרגל במוח שלנו והוא יהפוך לפעולה אוטומטית, כי להרגלים יש בסיס מוחי. פרופ' ונדי וודס מאוניברסיטת דרום קליפורניה טוענת, שכל פעולה מודעת מתחילה באזור קבלת ההחלטות במוח. במשך הזמן, כשאנו עושים פעולה שוב ושוב, המידע עליה עובר לאזורים מוחיים אחרים לגמרי, שבהם אין מודעות. בעברית פשוטה: הפעולה הופכת להיות לא מודעת. אנחנו פועלים על אוטומט, על בסיס ההרגל. וודס הראתה במחקריה ש-43% ממה שאנחנו עושים כל יום נעשה בגלל הרגלים.
מעבר לשינוי ההרגלים, קיימת נקודה נוספת חשובה, הנלמדת מסיפור זה, והיא: כוחו של ייעוץ מקצועי. אנשי הכפר פעלו על פי הנחיית היועץ, גם אם לא הבינו מלכתחילה את כיוונו ומה הוא רוצה בדיוק מהם. יש לזכור שליועץ מקצועי, בעל ניסיון בתחום מקצועו וידע רב (לא "יועץ" כזה שגמר חודש לימודים או קורס קטן במקצוע מסוים), אמורה להיות הבנה רחבה בתהליך, והייעוץ אמור להסתמך על טקטיקה מסוימת ואסטרטגיה לפעילות נכונה. כי בייעוץ נכון- ניתן לקצר תהליכים ולהגיע לתוצאות המקוות ולתוצאות נלוות, וייעוץ מקצועי אמור להעניק לך הגעה מהירה יותר להצלחתך ולהשגת מטרותיך בעז"ה.