פר' איסלין נכנס לכיתת הלימוד באוניברסיטת קולומביה שבארה"ב ושאל את הסטודנטים, הלומדים במגמת פיזיקה: "האם ראיתם פעם איך מבשלים צפרדע חיה לצורכי ניסוי ומחקר?"
אחד הסטודנטים הגיב לו מיידית: "מסתבר, שעושים זאת בדרך הרגילה. מרתיחים מים, ואז פשוט זורקים אותה פנימה".
פר' איסלין השיב לו: "תשובתך נשמעת הגיונית, אך הדבר מייצר צער בעלי חיים ברמה גבוהה ביותר, כי ברגע שהצפרדע מרגישה שהמים בסיר רותחים- היא מזנקת במהירות בקפיצה אל מחוץ לסיר בבהלה. לכן, כאשר יש צורך לערוך ניסוי על צפרדע מבושלת- מכניסים את הצפרדע לסיר כשהמים עדיין פושרים. הצפרדע מרגישה בנח בסביבה הזו, ואז… לאט לאט מתחילים להרתיח את המים. לצפרדע יש יכולת הסתגלות גבוהה לטמפרטורת המים כאשר היא עולה לאט לאט, עד לנקודה שבה הצפרדע מתבשלת בעודה בחיים…"
פעמים רבות נוהגים מנכ"לים ומגייסי כספים בארגונים בדיוק כמו הצפרדע. הם חיים באזור הנוחות שלהם; עורכים את פעולות הגיוס על פי מה שנראה להם; לפי מה שהם חושבים שנכון לעשות; לפי ראות עיניהם; ללא סיסטם מובנה, והתוצאות? בהתאם.
הדבר בא לידי ביטוי גם כעת, בזמן של חוסר וודאות, ולחץ היסטרי מהירידה בתרומות: אסטרטגיית היציאה מהמשבר לא באמת מסייעת לרוב העמותות, והחזל"ש? נותר בגדר חזל"ש, כי השגרה טרם הופכת להיות רגילה, בוודאי לא בתחום פיתוח המשאבים.
אני רואה ארגונים רבים, שפועלים בשיטת 'הצפרדע הרותחת': לאט לאט המים מתחממים, הארגון צורך משאבים נוספים, וה'צפרדע' מתבשלת בתוך עצמה. היא מתאימה את עצמה לנתונים: המנכ"ל מתחיל לקחת הלוואות לצורך תשלומים שונים, מבלי לדעת כיצד הוא ישיב הלוואות אלו (ובמקרים רבים, לצערנו הרב, מתוך שיטת ה'סמוך' הישראלית: "יהיה בסדר"…)
וכך, המים מתחממים לאט לאט, והצפרדע אינה קופצת בבהלה. היא לא נזעקת שחייבים לפעול במלוא העוז והעוצמות לגייס כספים, וממשיכה לפעול באזור הנוחות שלה, כפי שהיא פעלה בעבר, עד שהיא מתבשלת בעודה בחיים, ואזי- הגירעון הארגוני הגדל מאפיל על פעילות הארגון, ופעמים רבות הארגון נאלץ לצמצם בפעילותו, ואפילו לסגור את שעריו. (מה שקרה כמעט לפני מספר שנים בבית החולים הדסה עין כרם! כן, גם מרבית בתי החולים הם עמותות!).
מה ניתן לעשות כדי לא לנהוג כמו אותה צפרדע, וכדי לגייס משאבים עכשיו בצורה מקצועית ונכונה?
- "להתחיל את היום בבליעת המרור"- בסדנאות ניהול הזמן שאנו עורכים למנהלים- אחת ההמלצות החשובות היא, כפי שהיא מומשגת במונחים המקצועיים: "להתחיל את היום בבליעת המרור"- הווי אומר, להתחיל כל יום בשתי פעולות שאיננו אוהבים לעשות, אך אם לא נעשה אותן- הן תדחינה ואף "גמד קטן" לא יבצע אותן במקומנו.
מה שקורה הוא, שכאשר אנו דוחים פעולות חשובות- העול שיש על כתפינו מאותן פעולות שטרם התבצעו הוא כבד מאד, וממשיך לייצר לנו לחץ פנימי והרגשת אי-נינוחות כל עוד לא טפלנו בדברים החשובים אך הלא נעימים מבחינתנו.
ברגע שאנו מבצעים בכל יום, על הבוקר, שתי פעולות לפחות שאיננו אוהבים לבצע- הרי שיורד לנו העול, הרגשת הנינוחות והרוגע עולה, והדברים מתקדמים בהתאם לשביעות רצוננו.
גם אם אזור הנוחות שלכם איננו גיוס המשאבים- הרי שכדי "לבלוע את המרור"- מומלץ ורצוי לערוך בכל בוקר שתי פעולות שעשויות לקדם אתכם הלאה מבחינת הכנסות הארגון. מובטח לכם בעז"ה להרגיש תחושה טובה יותר, הן מפני שבצעתם את מה שעליכם לבצע, והן מפני שאתם פותחים את הפתח לתוצאות אפקטיביות מבחינת גיוס המשאבים.
- מיינדסט נכון– פעמים רבות אנו פוגשים מנהלים בעלי תסמונת ה'תרצת הנפוצה'. תסמונת זו מתבטאת בכך, שמנהלים רבים, המקבלים שיטות, ידע ורעיונות איך לבצע את פעילות גיוס הכספים- מגיעים לאחר תקופה עם תירוצים שונים מדוע הם לא התקדמו בתחום. התירוצים- כולם אמיתיים. זה בטוח. אולם, עדיין נזהה אותם כתסמונת ה'תרצת הנפוצה' , משום שהם מחפים על חוסר רצון/ יכולת/ פחד מכישלון/ פחד מהצלחה וחסמים רבים נוספים, המונעים את התקדמות המנהל או מגייס הכספים. מיינדסט נכון פירושו- אמונות מעצימות, תוך שינוי הדיסקט הפנימי המפעיל את המח, לביטחון בפעילות גיוס המשאבים, שעם סיעתא דישמיא גדולה תוביל להצלחה. זכרו: שינוי המיינדסט- מה שקורה במח שלנו- יוביל בעז"ה באופן אוטומטי לשינוי בתוצאות.
- תוכנית עבודה מקצועית לגיוס כספים– אנו עומדים כעת בתקופה של חוסר וודאות ושינויים דינמיים המתרחשים מדי יום. זהו בדיוק הזמן לייצר תוכנית עבודה מעשית ומקצועית לקראת גיוס הכספים הנכון, בהתאם למגמות השולטות בימים אלו בשוק.
בחודש האחרון ערכנו יחד עם אוניברסיטאות מובילות בעולם מחקר רחב היקף על מגמות התרומה בזמן משבר הקורונה, והתוצאות מציגות צורך משמעותי ביצירת תוכנית עבודה שונה מכל מה שהכרנו עד כה.
על פי רוב- המילים: "תוכנית עבודה" מרתיעות אנשים, וזאת משום שמנהלים רבים אינם יודעים כיצד להכין תוכניות כאלו מחד, ומאידך- הם הכינו בחייהם כל כך הרבה פעמים תוכניות עבודה שלא צלחו ולא יצאו לפועל- כך שמראש הם אומרים: "אני לא אצליח לעמוד בתוכנית עבודה", "חבל על הזמן להכין תוכנית כזו" וכו'. מחקרים מוכיחים כי למעלה מ-78% מאוכלוסיית מנכ"לי עמותות ומגייסי כספים בארגונים אינם עובדים לפי תוכנית עבודה מסודרת ומקצועית. בדיוק לכן, עכשיו זה הזמן לבנות תוכנית עבודה נכונה, שאינה מבהילה, אך מעניקה תוצאות מדהימות, המהווה את המצפן הנכון להצלחה בגיוס המשאבים בימים של שינויים קיצוניים, וחזרה לשגרה שונה.