אם אתם נעזרים בסיוע של עובדים כדאי שתדעו שיש חוקים וכללים בענין.
החוקים הם לפני קבלת העובד, במשך תקופת העסקה וכמובן בסיום התקופה.
במאמר זה אתן לכם טיפים הקשורים בקבלת העובד ובסיום תקופת העסקה
אז מה צריך לדעת לענין קבלת העובד?
משא ומתן לקבלת עובד צריך להתנהל בתום לב. זאת אומרת שכשאתם מחפשים עובד/ת לעסק שלך את צריכה להתנהל מולו/ה ,עוד לפני חתימת החוזה, במה שהחוק מגדיר "תום לב במשא ומתן" ולהמנע מאפליה אסורה בין המועמדים השונים. אפליה יכולה להיות למשל על רקע דת, מגדר ועוד.
כשאתם מחליטים לקבל עובד חובה למסור לו הודעה על תנאי העסקתו. החוק קובע מה יש לכלול בהודעה למשל: זהות המעסיק והעובד, תאריך תחילת העבודה, פרטי התפקיד והמשרה, זהות הממונה על העובד,יום מנוחה שבועי, אורך יום העבודה, תנאי השכר ועוד.
ההודעה צריכה להמסר לעובד לא יאוחר – 30 יום לאחר תחילת העבודה. כאשר מדובר בהעסקת קטינים החוזה ימסר בתוך 7 ימים.
חשוב לדעת ש"הודעה לעובד" לא מחליפה חוזה מפורט. אז מה ההבדל ביניהם?
החוק מחייב למסור לעובד הודעה על תנאי העסקתו ולפרט את הפרטים הנדרשים על ידי המחוקק. בהרבה מקרים הפרטים הנדרשים בהודעה לעובד הינם מינימליים ואינם כוללים את כל המוסכם בין העובד והמעסיק.
כך למשל אין בחוק דרישה לציין שמירה על סודיות או זכויות קנין ואלו סעיפים שמופיעים בחוזי העסקה בהתאם לדרישות ולתפקיד. חוזה יכול למלא את הדרישה של "הודעה לעובד" וזאת בתנאי מובן שמופיעים בו כל הנתונים הנדרשים, אבל הודעה לעובד אינה מחליפה חוזה מפורט. אז אם חשוב לכם שהכל יהיה ברור ומעוגן היטב על תוותרו על חוזה שנערך על ידי איש מקצוע שאתם סומכים עליו.
טיפ ממני-
חוזה מסודר מונע הרבה ויכוחים ועגמות נפש.
מה לא ניתן לרשום בחוזה?
בהתאם לחוק יש לעובד זכויות שלא ניתן לוותר עליהם גם בהסכמה. כך למשל לא ניתן לכתוב כי העובד מוותר על זכוית סוציאליות, כשאלו מגיעות לו לפי החוק. גם לא ניתן לשלם לעובד פחות מהקבוע בשכר המינימום, לא ניתן להעסיק מעבר לשעות הקבועות בחוק ועוד.
מה קורה כשלא מוסרים הודעה או חוזה?
אי מסירת הודעה או חוזה מהווה עבירה על החוק. היא חושפת לסיכון גופים מבוקרים. בנוסף העובד יכול לדרוש פיצוי כספי בגין ההפרה. בנוסף לכך במקרה של ויכוח בין העובד למעסיק נטל ההוכחה רובץ לפתחו של המעסיק.
מה חשוב לדעת על סיום תקופת העסקה
כשמעסיק בוחר לסיים את מערכת היחסים עם העובד הוא מחוייב לקיים שימוע. השימוע לא מופיע בחוק אבל הוא מחוייב מכוח הפסיקה. הפרה של חובת השימוע חושפת את המעסיק לתביעה.
השימוע נועד לאפשר לעובד להשמיע דברים בפני המעסיק כדי למנוע את פיטוריו. לכן חובה למסור לעובד הזמנה לשימוע בכתב. בהזמנה יש לפרט בין היתר את הסיבות לרצון לסיים את העסקה, המועד, הזכות להיות מיוצג, הזות להשיב בכתב ומה יקרה אם העובד יתעלם מההזמנה.
חשוב לציין כי לא ניתן להזמין לשימוע מהיום למחר ויש לאפשר זמן סביר להתכונן לשימוע.
השימוע צריך להתקיים בפתיחות ולאפשר לעובד להשמיע את דבריו.
איך מבצעים את הליך הפיטורין?
רק לאחר השימוע ניתן לשקול האם לסיים את העסקה. אם לאחר ששקלתם את כל הנתונים החלטתם על פיטורין יש להודיע על כך עובד בכתב. ההחלטה אינה יכולה להעשות תוך כדי שימוע.
הפיטורין כפופים למה שמכונה "הודעה מוקדמת" ובדרך כלל לא יעשו מהרגע להרגע. תקופת ההודעה המוקדמת תלויה בנתונים ספציפיים למשל:ותק,עבודה חודשים או שעתית וכו'
תקופת ההודעה המוקדמת היא חלק מתקופת העבודה והעובד זכאי לכל המגיע לו.יחד עם זאת המעסיק יכול לוותר על עבודה בפועל ולשלם לעובד תשלום חלף הודעה מוקדמת.
לאחר שהתקיימו התנאים הנדרשים לפיטורין על המעסיק למסור לעובד מסמך אודות תקופת העסקתו. בנוסף יש לעשות גמר חשבון ולבדוק מהן הזכויות שמגיעות לעובד כמו פיצויים ופדיון ימי חופשה
אני מקווה שהנכתב יסייע לכם לפעול בבטחה ולא להיות חשופים לביקורת שלילית ולתביעות.
האמור הינו לצורך מידע בלבד ואינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי.
לאתר שלי:weissler-law.co.il